
Po czym poznać dobrej jakości restaurację? Oczywiście po menu, po tym czy często są w niej goście, a także po tym jak wyglądają i jak są wyposażone jej toalety. Jednym z ważniejszych elementów w każdej restauracyjnej toalecie są oczywiście dozowniki mydła. Trudno dziś sobie wyobrazić, aby w jakimkolwiek przyzwoitym lokalu gastronomicznym, występowało klasyczne mydło w kostce na umywalce w toalecie. Niewiele osób byłoby zadowolonych z tego widoku, nie mówiąc już o niechęci brania do rąk mydła, z którego wcześniej korzystało kilkadziesiąt innych osób. Standardem są zatem dozowniki mydła w płynie i piance.
Dozowniki mydła - automatyczne czy ręczne
Pierwszy i najważniejszy podział to sposób obsługi dozowników. Można je podzielić na dozowniki automatyczne i dozowniki ręczne.
- Dozowniki automatyczne – jedne z najbardziej higienicznych dozowników. Ich obsługa nie wymaga dotykania ich. Są w całości automatyczne i bezobsługowe, bardzo łatwe do utrzymania czystości. Serwis takich dozowników ogranicza się od uzupełniania mydła (najczęściej będą to wymienne wkłady mydła w płynie lub piance), a także okresowej wymiany baterii. Właśnie w taki sposób realizowane jest zasilanie tych urządzeń. Jest to niezwykle wygodne i ekonomiczne rozwiązanie, umożliwiające montaż dozowników w takich miejscach na ścianie, do których nie został doprowadzony prąd.
- Dozowniki ręczne – tańsze dozowniki wyposażone w przycisk lub dźwignię mechaniczną. Mogą się okazać nieco mniej wygodne dla gości restauracji, a na pewno są mniej higieniczne w stosunku do dozowników automatycznych. Różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami dozowników nie jest tak wielka, aby nie zdecydować się na modele automatyczne. Szczególnie jeśli mają one trafić do restauracji aspirującej do miana luksusowej i z klasą.
Dozowniki mydła – rodzaje obudowy
Kolejny podział dotyczy materiałów, z których została wykonana obudowa dozowników. W tym przypadku mamy do czynienia z obudowami z tworzywa sztucznego, jak i stali nierdzewnej. Jeżeli chodzi o wytrzymałość i wygląd, to stalowe dozowniki Tork nie mają sobie równych. Polecamy je również z uwagi na większą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Warto zdecydować się na ich montaż w toaletach restauracji, które są odwiedzane przez klientów, którzy pod wpływem alkoholu mogą wykazywać tendencję do niszczenia mienia.
Dozowniki mydła w obudowie plastikowej są wyraźnie tańsze, ale i mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Jest to szczególnie zauważalne przy nieco mocniejszych uderzeniach oraz podczas bardzo intensywnego użytkowania. Można wówczas zauważyć na nich pewne ślady zniszczenia, polegające na pęknięciach obudowy czy zmatowieniach.
Dozowniki Tork na mydło w płynie lub piance?
Jakie mydło jest lepszym wyborem to restauracyjnej toalety? To w płynie czy może piance? Zdecydowanie polecamy mydło w pianie, które ma wiele zalet. Jest bardzo ekonomiczne, ponieważ nie spływa z dłoni tak szybko jak mydło w płynie. Ponadto elegancki wygląd mydła w pianie sam w sobie stanowi pewną atrakcję dla osób, które korzystają z toalety. Mydło w piance nie pozostawia również zacieków na umywalce, przez co utrzymanie łazienki w czystości jest niewyobrażalnie łatwiejsze, niż przy korzystaniu z innych rodzajów detergentów.
Jeśli chcesz kupić dozowniki Tork do restauracji, na pewno znajdziesz je u nas!